Sunday, December 5, 2010

Salliga mütsi õpetus

Püüan siis eelmises postituses nähtud salliga mütsi õpetuse siia üles panna, kuna seda on minult nii palju juba küsitud.

Õpetus tuleb siis eelnevas postituses olnud varraste, st nr 3 ja lõnga (Titan Wool Winner) järgi.

Mütsi alustasin voodri kudumisest. Lõin sukavarrastele kokku 8 silma. Edasi igal teisel real kasvatasin igale vardale 2 silmust juurde, kokku ühel ringil 8 silma. Nii kaua kasvatad kui saad soovitud silmade arvu. Selleks võib mõõta ka ühel vardal olevad silmad ära ja siis korrutad neljaga. Nii saab ka silmi arvutada peaümbermõõdu jaoks (see müts on tehtud peaümbermõõdule 52cm). Minul tuli neid kokku 108. Edasi kood pp kuni oled saavutanud õige pikkuse mütsile. Kõige viimase rea kudusin ph, siis jääb pärast paremini hoidma.

Pärast ph rida kasvtasin veidi silmi juurde, et pealmine osa tuleks veidi suurem kui vooder. 4-6 silmast täiesti piisab. Mustrit saab pildi järgi maha joonistada vabalt, mina igatahes tegin seda. Siis edasi kood sirgelt (ringselt ikka ka:D), pp koes kuni müts on veidi pikem kui voodriosa. Siis silmasin parempidises sokikoes mütsi kinni.

Edasi hakkasin salli tegema. Selleks panin mütsi lapsele pähe ja silmuste märkijatega märgistasin ära kohad, kust peaks sallkrae algama. Mina võtsin mütsi äärest (sellest ph kootud servast) üles 68 silma ja kudusin edasi-tagasi 1pp:1ph soonikut. Kudusin seni, kuni see ulatus lapsele lõua alla, siis lõin juurde veel 26 silma lõuaalusesse osasse ja kudusin edasi ringselt sama soonikut 8 rida. Seda tuleks kududa nii palju, et see ulatuks õlgadeni. Seejärel jaotasin silmad peaaegu pooleks. Esiosale jätsin 4 silma enam kui tagumisele osale. Ja kudusin esikrae ja tagakrae eraldi, pp koes, servad on kootud ripskoes, et sall rulluma ei hakkaks. Kraed kudusin mingi 14cm, piisavalt, et see püsiks ikka jope all peidus.

Et sall paremini hoiaks, heegeldasin nr 3,5 heegelnõelaga veel näoosa ja salli ääred üle kaks rida.

Ja nii see müts valmis saigi. Ei midagi keerulist.

Loodan, et saite ikka aru:))

No comments:

Post a Comment