Friday, February 18, 2011

Sallkrae õpetus



UUENDUS 29.11.2011- PARANDATUD VERSIOON! Uuendus puudutab krae kahandust.

Kuna paljud on küsinud, kuidas kududa seda sallkraed, siis panen siia õpetuse ülesse. Mind õpetas seda tegema LillySmuul.

Siin on tegemist täiskasvanu sallkraega, mille kudumiseks kasutasin ringvardaid (60cm) nr 4 ja 3,5 ning lõnga 50g/130m. Kootud on see alt ülesse.

Tingmärgid: pr-parempidi
ph- pahempidi
2pr k - koo kaks parempidise võttega kokku
2ph k - koo 2 pahempidise võttega kokku

Alustuseks loo nr 4 varrastega 288 silma. Koo 5 rida soonikut (2pr, 2ph). Siis koo pahempidised silmad kokku nii: *2pr, 2ph k*, korda*-* kuni lõpuni. Nüüd peaks varrastel olema järgi 216 silma. Koo 6 rida: 2pr, 1ph soonikut. Siis kahanda järgmiselt: *1pr, 1pr k*- korda*-* lõpuni.

Nüüd peaks järgi olema 144 silma. Koo 5 rida pr ja siis kahanda 24 silma. *Koo edasi 5 rida pr ja siis kahanda võrdsete vahedega 5 silma.* Korda *-* veel 3 korda. Järgi peaks nüüd olema 100 silma.

Nüüd alusta sooniku kudumist (nr 3,5 varrastega): *2pr, 2ph* kuni lõpuni. Koo soonikut nii kaua, kuni saavutad pool soovitud pikkusest, st soonikkrae ulatub lõua alla. Siis võta nr 4 vardad ja järta sooniku kudumist lõpp-pikkuse saavutamiseni. Mina võtsin seepärast nr 4 vardad, et siis jääb see sooniku osa kuidagi paremini hoidma. Et peenemate varrastega saavutad selle, et krae hoiaks vastu kaela, jämedamate varrastega saavutad veidi kohevama välimuse.

Koo silmad maha, peida lõngaotsad ja valmis ongi!

Loodan, et oli arusaadav õpetus. Kui küsimusi on, lisage need julgelt kommentaaridesse!

Teie,

4 comments:

  1. Aitäh õpetuse eest, proovin kindlasti järele!

    ReplyDelete
  2. Tore, kui keegi sellest kasu saab. Anna kindlasti märku kui vigu esineb õpetuses, sest see õpetus on tehtud tagant järgi, mitte töökäigus. Võimalik, et tegin kuskil ka mõne apsaka sisse. Kuigi üle lugedes tundus ikka õige kõik olevat.

    ReplyDelete
  3. Oi kui tore sallkrae, olen sellist juba mitu päeva otsinud =) Hakkan kohe tegema!

    ReplyDelete
  4. Tere! Mina sooviks täpselt sellist kaelust teha oma 1,5-aastasele tütrele, aga kardan, et ei saa hakkama ise selle õpetuse kohandamisega... Võib-olla on laste variandi õpetus ka kusagil, aga ma ei leidnud? :)

    ReplyDelete