Monday, May 2, 2011

"Palmik"mütsi õpetus

Nii, lõpuks ometi jõuan ma üles kirjutada selle mütsi õpetuse, mida mult paluti. Plaanisin teha omale selle mütsi, aga siis tekkis üks soovija veel, seega peab enda müts veidi ootama:).



Igatahes alustame. Ma ütlen kohe ära, et ega ma ei tea, mis selle tehnika nimi on, ausalt! Ma nägin poes sellise mustriga kampsunit müügil ja kuna see oli üsna kergelt järgiaimatav, siis joonistasin selle mustri poes üles (jah, usukuge, müüja vaatas mind ka imelikult ja kui selgitasin oma tegevuse tagamaid, siis vaatas ta mind veel imelikumalt:D). Enam-vähem see selline oli, kuigi kampsuni peal oli see palmikurida sirge, minu omas veidi diagonaalis jooksev, aga nii meeldibki mulle rohkem.



Kasutasin Punto Color lõnga, seekord rohelise alatooniga (hetkel seda seal valikus polegi) ja nr 3 ning 4 vardaid.

Lühendid:
pp- parempidi,
ph- pahempidi
õs- õhksilmus
tü- tõsta silmus üle kootud silmade
tkü - tõsta silmus kudumata vasakult vardalt paremale vardale (selle ees on kas pp või ph, mis märgitab, kumbapidi tuleb silmus üle tõsta)
*...* - korda tärnide vahelist osa

Silmused lõin üles itaaliapärasel meetodil. Mõnes kohas nimetatakse neid ka nähtamatuks silmuste ülesloomiseks, kuna alustatakse mingit teist värvi lõngaga ja see siis hiljem lõigatakse välja. Igatahes, mina tean seda itaaliasooniku nime all. Ja see on väga hea puuvillaste mütside puhul, kuna ei veni nii palju välja ja üldmulje jääb parem.

Tehnika on selline (õpetus pärineb Suurest Sokiraamatust): Alusta kontrastvärvi lõngaga ning loo üles pooled soovitud silmadest (mina tegin nr 2,5 varrastega ja 57 silma). Jaota neljale vardale ning sulge ring. Edasi hakkad kuduma originaallõngaga.
1ring: *1 pp, 1õs*
2ring: *1 ph tkü (lõng varda taga), 1ph*
3ring: *1 pp, 1ph tkü*
4ring: koo nagu 2. ring
5ring: koo nagu 3. ring
Nüüd lõika abilõng mitmest kohast katki ja haruta välja. Edasi koo soonikut 1pp:1ph meetodil nr 3 varrastega (mina kudusin 2,5cm).

Nüüd kasvata mustri jaoks silmi juurde (nr 4. varrastega). Silmade arv peab jaguma neljaga ja mustreid peab tulema paarisarv. Nt mina kasvatasin silmi juurde nii, et sain kokku 128 silma. See jagub neljaga ja kokku tuleb 32 mustrikorda (see on oluline kahandamise tarbeks).

Muster (ehk mustrikord=4silma):
1-2rida: koo kõik silmad parempidi
3.rida: *1tkü, 3pp, tü* st tõsta üks silmus kudumata üle, siis koo 3 ja siis tõsta see kudumata silmus üle kolme kootud silmuse
4. rida: *3pp, 1õs*

Korda mustrit, kuni saavutad mütsile sobiva kõrguse. Mina kudusin 11cm. Siis hakka kahandama. Kahanda 15 silma üle ühe rea ja selliselt, et kahandamine toimuks üle ühe mustrikorra. Et nt kõigepealt kahandasin ma esimsel mustrikorral, siis teise mustrikorra kudusin tavaliselt, siis jälle kahandasin jne. Vahepeale kood ühe kahandusteta rea ja siis kahandad neil mustrikoradel, kus eelmine kord ei kahandatud. Mõte on selles, et siis toimub kahandamine ühtlaselt ja kõik mustrikorrad vähenevad võrdselt.

Kui igast mustrikorrast on järgi jäänud 2 silma, siis liida need kahandamisel kokku (vaata alumist pilti, saad ehk paremini aru). Edaspidi igal kahandusreal kahandad igal mustrikorral. Lõpetad kui järgi on 16 silma.



Loodan, et saite midagi sellest nn õpetusest aru. Ega ma pole suurem asi "õpetaja". Eriti veel kirjapildis. parema meelega ma näitaks kui kirjutaks:D. Igatahes kui tekkis segaseid kohti või muid küsimusi, palun andke julgelt märku nendest kas kommentaaridesse või maili teel. Vastan esimesel võimalusel!


Antud mütsi tegemiseks oli vaja läbi kududa 6824 silma :)


Päikest ja edukat kudumist!

M.W.

2 comments:

  1. Vahva müts ja õpetus tundub küll arusaadav esmapilgul... kunagi proovin kindlasti teha ka:) Aitäh, et sellise töö ette võtsid!

    ReplyDelete
  2. Mõnus müts!
    Kui kunagi jälle mütsiõpetust vajan, otsin ülesse!

    ReplyDelete