Tuesday, November 22, 2011

Tuukrimütsi õpetus

Nii, siin siis lubatud tuukrimütsi õpetus. Hoiatan ette, et mind pole õnnistatud just erilise seletamisoskusega, seega kallid tegijad- kui midagi on arusaamatu või ebaloogiline, andke aga julgelt teada! Üldse kommenteerige (seda saab ka ilma bloggeri kontota teha, nö anonüümselt), kuidas teil on õnnestunud mütsi tegemine ja pange ka link juurde oma valminud mütsist. Vahva oleks näha neid! Aga siit ta siis tuleb!

Tuukrimüts



Mina kasutasin kahte lõnga korraga: Drops Alpaca ja Fabel. Mõlemat kulus 1 tokk. Müts on tehtud suurusele 48-50cm.

Vardad 3 ja 3,5. Näoümbsrusesse on sisse kootud ka kumminiit. Müts on kootud ülevalt-alla. Kudumistihedus on 10cm = 20 silma (3,5 varrastega).

Tingmärgid:
pp- parempidine silmus
ph- pahempidine silmus

Jälgi ka õpetuses jagatud viiteid erinevate tehnikate kohta, need hõlbustavad mu hiinakeelse õpetuse paremat mõitsmist :))).

Võta 3,5 vardad ja loo 8 silma. Koo ringselt 1 rida pp. Soovitan alguse kohale silmusemärkija lisada. Edasi kasvata igal teisel real juurde võrdsete vahedega 8 silma (kui igal vardal on 2 silma, siis iga varda alguses ja keskel kasvatada üks silm). Kasvata seni, kuni oled saavutanud soovitud laiuse. Minul oli siis igal vardal 22 silma (kokku seega 88 silma). Seejärel jätka pp kudumist, ilma kasvatamata. Koo seni, kuni müts on saavutanud sobiva sügavuse. Arvesta, et müts võiks ulatuda kulmudeni, seega jäta sooniku jaoks ka ruumi, ca 2,5cm. Minul tuli mütsi sügavus ilma soonikuääreta 14cm.

Edasi tuleb vardad välja vahetada nr 3 vastu. Siinokohal lisasin ma juurde ka kumminiidi. Arvesta välja, palju silmi jääb näoosa jaoks ehk et silmad, mida hakkad kuduma soonikkoes. Arvesta umbes nii, et see näoosa jääks oimukohtadeni (veidi silmast eemal). Minul on neid silmi 31.

Koo edasi ringselt, aga näoosa silmad koo soonikkoes: 1 pp keerdsilmus, 1ph silmus. Mina alustasin kohe rea algusest soonikuosa tegemist. Kui sooniku kudumine on lõpetatud (minu töö puhul siis 31 silma), jätka pp kudumist (ülejäänud 57 silma).
Koo selliselt niikaua kuni saavutad soovitud kõrguse soonikul. Minu mütsil on soonik 2,5cm. Seejärel koo soonikuosa silmad maha (mina teen mütside puhul seda nii, et koon 2 pp kokku, seejärel tõstan tekkinud 1 silma tagasi vasakule vardale ja koon jälle 2 pp kokku. Jätkan kuni vajalik silmade arv on maha kootud. Selline variant jääb ilusam ja ei ole nii veniv). Jätka ülejäänud silmade kudumist pp.

Kui oled jõudnud tagasi soonikuosani, siis loo üles täpselt sama palju silmi, kui eelmisel real maha kudusid (ehket 31 silma). Ülejäänud silmad koo endiselt pp. Järgmisel real koo soonikosa tavapäraselt (1pp keerdsilmnus, 1ph) ja koo pooled kuklasilmused (-1 silm) pp (minu töö puhul 27 silma). Seejärel koo 1ph, 1pp keersilmus, 1ph. Edasi jätka ülejäänud poolte silmadega (27 silma) pp kudumist. Sinna taha tekib soonikriba, mille eesmärk on mütsi parem sobivus kukla osas, et ei jääks liiga lotendav. Koo selliselt veel 2 rida. Seejärel koo peale esiosa soonikut 25 silma pp, siis 1ph, 1pp keerd, 1 ph, 1pp keerd, 1 ph, 1pp keerd, 1ph (kokku on soonikosa kuklas nüüd 7 silma). Jätka tavapärasel moel. Koo jälle 2 rida ja siis lisa mõlemale poole kuklasoonikule veel 1ph, 1pp keerdsilmus (kokku nüüd 11 silma). Rea lõpetades katkesta ka kumminiit.

Edasi jätka kudumist esiosa sooniku ja tagaosa kuklasoonikuga kuni salli osa on saavutanud piisava kõrguse (peaaegu õlgadeni). Minu töö puhul esiosa soonikust mõõtes 8,5 cm. Seejärel tuleb alustada kaare kudumist, st seda osa, mis langeb õlgadele ja on veidi laiem). Kasvatada tuleb ühtlaste vahedega kogu ringi jooksul, va. kuklasoonikus. Kasvata võrdsete vahedega ca 11 silma. Minu töö puhul siis iga 7 silma järgi. NB! Kui te soovite, et esiosa soonik jääks endiselt välja nägema nagu soonik, siis tuleb seal kasvatada veidi teistmoodi, st ühe silma asemel tuleb kõrvuti üles luua 2 silma. Mina tegin seda nii: paremipidisest silmusest kudusin 2 silmust ja seejärel keerdsilmusega eelmisest reast 1 silmus juurde. Kui kasvatusrida on tehtud, siis koo edasi tavapärasel viisil 3 rida.

Seejärel tuleb kasvatusring (see nüüd sõltub teie mütsist, kas on vaja laiemat kaart või ei ole tarvis (mida väiksem müts, seda vähem on vaja kasvatada). Kasvata seekord eelmiste kasvatuste vahelt, sest minu arvates jääb nii ilusam kui kasvatused ei teki samasse kohta koguaeg (see muidugi maitseasi). Ja edasi jätka kõikide silmadega sooniku kudumist (siinkohal tuleb muidugi vaadata, kas esiosa ja kuklasooniku vahelisi silmi on sobivas arvus, et ühilduks mõlema soonikuga). Vajadusel loo enne kukla soonikut 1 silm juurde (kui nt tekib olukord, kus enne kuklasooniku ph silma tuleb ka küljesoonikus kududa 1ph silm, siis nende vahele loo keerdsilmusega eelmisest reast 1 silm juurde). Koo soonikut 2,5 cm ja seejärel koo kõik silmad tavapärasel, pp meetodil maha. Ja volaaa, valmis see müts saigi.


*************************************

Kui nüüd keegi mõtleb, et miks ometi ma nii pikalt asja seletasin, siis põhjus on selles, et minu õpetuste järgi koovad paljud mu tuttavad, kelle kudumisteadmised piirduvad lihtsa pp, ph võtete tundmisega. Seepärast olen püüdnud tegemisprotsessi võimalikult lahti kirjutada. Aga keegi usinam kirjutaja võiks vabalt kirjutada vähe selgema ja kudumisõpetusele sarnasema juhendi:)). Muidugi võiks siis viide ikka algallikale juures olla ja võiks ka mulle sellest teada anda, et ka mina saaks siin paremale versioonile viidata:).


Igatahes selline see õpetus sai, loodan, et keegi saab ka sellest kasu!

Päikest,

Mytsi Wabrik

11 comments:

  1. Õpetused on alati teretulnud! Tänud jagamast!

    ReplyDelete
  2. Ma olen kudumisega alumise kaare kasvatuste juurde jõudnud, siiamaani on kõik kulgenud nagu lepase reega, väga mõnus kudumine,
    ilmselge tänulikkusega, JutaPille

    ReplyDelete
  3. Barbaara Lohe- seda on väga tore kuulda! Mul on siiralt hea meel, kui keegi sa kasu mu õpetutustest!

    ReplyDelete
  4. Minul sai täna sinu õpetuse järgi müts valmis. Väga hea õpetus, lihtne ja põhjalik. Eriti meeldib mulle see kuklatagune soonikuosa. Müts püsib tänu sellele ilusti vastu kukalt ning ei hakka lokkima.
    Minu mütsi näeb siit: http://harmavorguq.blogspot.com/2011/12/kahrumuts.html

    ReplyDelete
  5. Loomulikult jäid tänusõnad lisamata. Suur-suur aitäh, et õpetust jagasid!

    ReplyDelete
  6. Helen- suur tänu, et oma kogemusi ja arvamust minuga jagasid! Olen selle eest väga tänulik!

    ReplyDelete
  7. Väga hästi jälgitav õpetus. Minulgi sai müts valmis, küll suurem suurus, jämedamad lõnagad ja vardad, kuid tulemus ikkagi suurepärane. Suur aitäh! Triin

    ReplyDelete
  8. Suurepärane õpetus. Ikka puust ja punaselt. Selle järgi peaks küll isegi algaja mütsi valmis saama. Eriti suureks abiks on algajatele viited, kuidas teatud võtteid teha. Kindlasti teen minagi mütsi oma tütrele selle õpetuse järgi. Kui aega saab, siis lisan ka pildi aga ei hakka igaks juhuks lubama,et mitte oma sõna murda :)

    ReplyDelete
  9. Sain minagi mütsi valmis selle õpetuse järgi. Pilti näeb siit: https://www.facebook.com/1494054277485531/photos/a.1690673214490302.1073741833.1494054277485531/1893963090827979/?type=1&theater

    ReplyDelete
  10. aastaid hiljemgi veel teen seda mütsi :) väga hea ja lihtne müts :) aitäh! Pilt on fb käsitöö grupis ka koos viitega, mille lisasin kommentaaridesse :)

    ReplyDelete
  11. Nii tore, et see õpetus on asja eest olnud! Suur rõõm on kuulda/näha, kui inimesed rahul on ja minust on kasu olnud!

    ReplyDelete